24NANNIES tip: Musea voor kinderen in Amsterdam

24NANNIES zet haar favoriete Amsterdamse musea voor je op een rijtje.

In eerste instantie zou je wellicht niet met je kinderen naar een museum gaan. Zonde! Zeker in Amsterdam zijn veel musea te vinden waar speciaal rekening met kinderen wordt gehouden. Op een interactieve manier leren zij hier over geschiedenis, kunst en wetenschap. 24NANNIES zet haar favoriete Amsterdamse musea voor je op een rijtje.

Amsterdam Museum

In het voormalige Burgerweeshuis in het hart Amsterdam is het Amsterdam Museum gevestigd, dat de geschiedenis van Amsterdam vertelt. Door de tentoonstellingen met onder meer filmmateriaal komen je kinderen op een leuke manier meer te weten over het vroegere leven in Amsterdam. De tentoonstelling ‘Het Kleine Weeshuis’ is speciaal voor kinderen ingericht. Hier kunnen ze ervaren hoe het er in het weeshuis aan toeging. Kleine kinderen tot 7 jaar zullen dit aan de hand van verschillende dieren beleven, terwijl je oudere kinderen (van 7 t/m 10 jaar) meer leren over het verhaal van de weesjongen Jurriaan, die in de 17e eeuw heeft geleefd.

Adres: Kalverstraat 92
Openingstijden: iedere dag van 10 tot 17h

Tropenmuseum

Het Tropenmuseum in Amsterdam-Oost gaat in op de diversiteit van culturen in de wereld. Aan de hand van talloze voorwerpen, zoals kano’s, muziekinstrumenten en wapens, krijg je een inkijkje in de bijzondere culturen van Latijns-Amerika, Azië, Afrika en nog veel meer. Speciaal voor kinderen vind je hier ook het Tropenmuseum Junior, waarin ze helemaal ondergedompeld worden in een andere cultuur. De kinderen doen hier actief mee aan de tentoonstellingen en ontwikkelen hierdoor hopelijk een open blik op de rest van de wereld, zoals het museum beoogt. Let wel op, het Tropenmuseum Junior is alleen in het weekend en de schoolvakanties geopend.

Adres: Linnaeusstraat 2
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10 tot 17h, afwijkende tijden voor het Tropenmuseum Junior

Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum gaat in op de maritieme geschiedenis van Amsterdam en Nederland. Vanaf een afstand zie je het leukste onderdeel van het museum al liggen: het herbouwde VOC-schip de Amsterdam. Het origineel verging al tijdens zijn eerste reis in 1749, maar dit schip ligt er wat beter bij. Aan boord van het schip krijg je een idee hoe het er toen aan toeging. Je kinderen kunnen doen alsof ze een kanon afvuren of specerijen ontdekken in het ruim. Of als een echte zeeman kisten omhoog hijsen met een katrol! In het museum zelf is onder meer de tentoonstelling ‘Het verhaal van de Walvis’ de moeite waard. Op een interactieve manier leren je kinderen meer over deze imposante dieren.

Adres: Kattenburgerplein 1
Openingstijden: iedere dag van 9 tot 17h (met uitzondering van een aantal feestdagen)

NEMO Science Museum

Je kunt het groene gebouw, dat wel iets weg heeft van een schip, van het Nemo Science Museum eigenlijk niet missen. In dit museum ontdekken je kinderen wetenschap en techniek op een leuke en interactieve manier. Zo kunnen jullie je in een witte laboratoriumjas hijsen en zelf scheikundige proefjes doen of aan de slag gaan met tandwielen in de Werkplaats. Op het dak van het bijzondere gebouw vind je bovendien de tentoonstelling Energetica, die gratis toegankelijk is. Hier leren je kids alles over duurzame energie. Op de site van Nemo staan overigens verschillende experimenten die je ook thuis uit kunt voeren, zoals elektriciteit uit citroenen halen.

Adres: Oosterdok 2
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10 tot 17:30h

Hulp nodig?