De leukste voorleesboeken voor kinderen

Onze absolute aanraders voor een gezellig (en leerzaam) voorleesmoment.

Er zijn van die momenten op de dag waar je als ouder of nanny echt naar uitkijkt. Zo’n knus kwartiertje voor het slapengaan, een rustig uurtje op de bank of even samen in een leeshoekje na een drukke ochtend. Wat die momenten extra bijzonder maakt? Een goed leesboek!

Voorlezen is namelijk niet alleen leuk en gezellig – het is ook nog eens mega waardevol voor de ontwikkeling van kinderen. Denk aan taal, fantasie, concentratie, emoties… allemaal dingen die je voedt door simpelweg samen een boek open te slaan.

In dit artikel delen wij onze favoriete voorleesboeken voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Of je nu op zoek bent naar een eerste kartonboekje of een grappig verhaal waar je samen hardop om moet lachen – er zit zeker iets tussen wat jullie (nieuwe) favoriet wordt.


Waarom is voorlezen zo goed?

Even in het kort waarom voorlezen écht de moeite waard is:

  • Taalontwikkeling – Kinderen horen nieuwe woorden, zinsbouw en klanken die ze zelf later gaan gebruiken.
  • Fantasie en creativiteit – Verhalen maken de wereld groter en magischer.
  • Emotionele groei – Boeken helpen kinderen emoties te herkennen, benoemen en ermee om te gaan.
  • Luisteren en concentreren – Voorlezen traint de aandachtsspanne op een speelse manier.
  • Band opbouwen – Samen lezen is quality time. Even offline en echt verbonden.

En weet je wat het allermooiste is? Je hoeft geen “goede voorlezer” te zijn. Met de juiste boeken komt het plezier vanzelf.

Boeken voor baby’s en peuters 

Baby’s en jonge peuters houden van ritme, herhaling en heldere vormen. Ze leren de wereld kennen via beelden, geluiden en de vertrouwde stem van papa, mama of hun verzorger. Deze boeken zijn stevig, kleurrijk en interactief – perfect om samen te ontdekken.

Nijntje – Dick Bruna
De boekjes over Nijntje zijn echte klassiekers en dat is niet voor niets. De eenvoudige illustraties, het heldere kleurgebruik en de korte, rijmende zinnen zijn perfect afgestemd op baby’s en peuters. De rust en herhaling geven een gevoel van veiligheid, en kinderen herkennen al snel hun dagelijkse routines in Nijntjes avonturen.

Ik zie, ik zie… – Liesbet Slegers
In dit vrolijke boek vol duidelijke plaatjes leren kinderen stap voor stap herkennen wat ze in hun eigen omgeving zien. Denk aan een bal, een appel, een hondje… Simpel, herkenbaar en daardoor ideaal om woordjes aan te leren. Ook leuk om samen te benoemen: “Wat zie jij?”

Dikkie Dik – Waar is Dikkie Dik? – Jet Boeke
Dikkie Dik is al jaren een vertrouwd gezicht in menig huishouden. In dit kartonboekje gaat Dikkie Dik verstoppertje spelen, en mogen kinderen hem zoeken achter flapjes. De interactie maakt het extra leuk én goed voor de fijne motoriek.

Boeken voor peuters en jonge kleuters 

Kinderen in deze fase beginnen emoties te herkennen, willen zelf dingen doen en ontwikkelen een eigen willetje. Ze genieten van boeken waarin ze zichzelf herkennen – in grappige of herkenbare situaties, met veel herhaling, rijm en kleurrijke illustraties.

Kleine Ezel – Rindert Kromhout & Annemarie van Haeringen
Kleine Ezel is eigenwijs, nieuwsgierig en wil alles zelf doen – net als veel peuters. De verhalen zijn grappig en lief, en laten op een luchtige manier zien hoe je met emoties om kunt gaan. De illustraties zijn zacht en vol detail, en de verhaallijn is perfect voor peuters die net wat meer verhaal aankunnen.

Krrrr…okodil! – Catherine Rayner
Dit prentenboek is een plaatje om te zien én voor te lezen. Het gaat over een grote krokodil die op zoek is naar iemand om mee te spelen, maar iedereen is bang voor hem. Een verhaal over vriendschap, anders zijn, en hoe dingen soms niet zijn zoals ze lijken. Vooral leuk om met stemmetjes te lezen – succes gegarandeerd!

Mama kwijt – Chris Haughton
Dit boek heeft alles: humor, spanning, liefde én een prachtig kleurgebruik. Het kleine uiltje valt uit zijn nest en gaat op zoek naar zijn moeder, met de hulp van een iets te enthousiaste eekhoorn. Kinderen leven enorm mee en vinden het geweldig om “Nee, dát is mama niet!” te roepen. Heerlijk interactief.

Boeken voor kleuters 

Kleuters kunnen zich langer concentreren en zijn gek op verhalen met spanning, humor of een moraal. Ze beginnen zich echt in te leven in personages en houden van grapjes, fantasie en een beetje avontuur. Tijd voor boeken die blijven hangen!

De Gruffalo – Julia Donaldson & Axel Scheffler
Een dappere muis die een monster verzint om andere dieren af te schrikken… totdat het monster écht opduikt! Dit slimme en grappige verhaal in rijmvorm is heerlijk om voor te lezen. Kleuters vinden het geweldig hoe de kleine muis iedereen te slim af is. Een moderne klassieker met prachtige illustraties.

Pluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt
Pluk is de ultieme held voor kleuters: zelfstandig, zorgzaam, een tikje eigenwijs en met een groot hart. De verhalen zitten vol fantasie (denk aan een duif die kan praten of een woonwagen op een flatgebouw) en de taal is rijk, speels en vol humor. Ideaal om in stukjes voor te lezen voor het slapengaan.

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft – Werner Holzwarth
Laten we eerlijk zijn: kinderen vinden poep hilarisch. Dit boek speelt daar perfect op in, zonder plat te zijn. De mol gaat op zoek naar de dader van een nogal ongelukkig voorval, en vraagt aan verschillende dieren of zij het soms waren. Het boek is grappig, herkenbaar en levert vaak heel veel lachsalvo’s op.

Het kleurenmonster – Anna Llenas
Een super visueel boek over emoties, waarbij elk gevoel een eigen kleur krijgt. Perfect voor kinderen die worstelen met het benoemen van wat ze voelen. Je kunt er makkelijk een gesprekje aan koppelen: “Hoe voelt jouw buik vandaag?” De kleurrijke collage-stijl maakt het boek ook een genot om naar te kijken.

Extra tip: afwisselen werkt!

Probeer verschillende soorten boeken uit:

  • Voel- of flapjesboeken voor de allerkleinsten
  • Rijmboeken voor de taalontwikkeling
  • Prentenboeken met emoties of thema’s voor gesprekjes over wat je kind bezighoudt
  • Humoristische boeken voor lekker samen lachen
  • Bekende personages (denk aan Dikkie Dik, Kikker, of Woezel & Pip) geven herkenning en rust

Samen lezen = samen groeien

Voorlezen hoeft geen “taak” te zijn. Het is een cadeau dat je elke dag opnieuw kunt geven. Al is het maar vijf minuten voor het slapengaan. Je kind leert ervan, groeit ervan – en jij ook. Dus pak dat boek, kruip samen op de bank en verdwijn in een wereld vol verhalen.