Moeder Stefanie over haar ervaring met een vakantienanny

Steeds meer ouders gebruiken een vakantie nanny en wij krijgen er regelmatig vragen over. Hierbij de ervaring van een moeder!

De vakantienanny: steeds meer ouders nemen iemand mee op reis en wij krijgen er regelmatig vragen over. Het is een luxe dienst waar nogal een taboe op rust – je wil tijdens een gezinsvakantie toch gewoon zelf met je kinderen zijn?

Ook Stefanie (36) was sceptisch toen haar man met het idee kwam om een oppas mee te nemen, maar is nu helemaal om. “Als je de mogelijkheid hebt, zou ik het zéker aanraden.”

Met welke reden heb je een vakantienanny geboekt?

“Een van de redenen om iemand mee te nemen was dat onze beide kinderen vrij jong zijn en wij ze niet graag ’s avonds meenemen naar een restaurant. Daar doen we namelijk niemand een plezier mee. Ook hebben wij een eigen bedrijf dat altijd doorgaat, ook op vakantie. Dan is het fijn dat iemand op de kinderen past. Vorig jaar hebben wij een huis gekocht op Bonaire en daar hebben we een klein sociaal leven. Het is leuk om onze vrienden te ontmoeten en bij te kletsen, terwijl een nanny de kinderen bezig houdt of in bed legt.”

Was het jouw idee om een oppas mee te nemen?

“Het idee kwam eigenlijk van mijn man. Onze vaste oppas had geen tijd om mee te gaan i.v.m. een vaste baan en ik wilde geen lokale oppas inhuren. Je weet in het buitenland niet goed wie het is en hoe professioneel het is. Vandaar dat wij 24NANNIES hebben ingeschakeld.”

Hoe was de eerste ontmoeting met de nanny en je gevoel daarna?

“Wij hebben de nanny ontmoet in A’dam, haar woonplaats, en wij hadden meteen een warm gevoel bij haar. Lief met ons zoontje, want ons dochtertje was toen nog niet geboren. Wij vonden haar meteen zeer professioneel wat voor ons het belangrijkste was – je geeft toch het grootste bezit aan iemand.”

Ik kan mij voorstellen dat je het spannend vond om iemand mee te vragen die je niet goed kent.

“Dat vonden wij op zich niet zo omdat ik zelf denk dat wij vrij makkelijk in de omgang zijn. Als er een probleem zou zijn geweest hadden wij dit op een leuke manier bespreekbaar kunnen maken, maar dit is zeker niet het geval geweest. De klik met haar was en is nog steeds heel erg goed. 24NANNIES is zeer professioneel in de selectie van hun dames.”

Hoe heb je aan je zoontje uitgelegd dat er iemand mee ging?

“Ons zoontje vindt dat heel normaal, er gaat wel vaker een vriend of familielid mee. Beide kinderen zijn niet eenkennig en vinden een extra speelkameraadje alleen maar heel gezellig. Veel uitleg was hier dus niet voor nodig.”

Hoe was de begeleiding van 24NANNIES?

“Heel erg goed. We hebben meerdere contact momenten gehad en ze gaven goed aan wat wij moesten regelen voor onze nanny. De eerste nanny waar wij mee in contact kwamen was meteen een schot in de roos dus wij vonden dat ze daarin een heel goede selectie hadden gemaakt.”

In welke situaties kunnen andere moeders een vakantienanny boeken?

“Als ze alleen moeten reizen met hun kind of kinderen. Voor een bruiloft waar de kinderen overdag wel welkom zijn, maar in de avond kan de nanny met de kinderen naar huis. Of een ander groot feest.”

Gaan jullie de nanny nu ook vaker inzetten in Nederland?

“Wij wonen zelf te ver van de woonplaats van onze nanny, dus dat zal helaas niet gaan. We hebben wel een pied-a-terre in Amsterdam en als we daar een keer een oppas nodig zouden hebben, zullen wij zeker contact opnemen hiervoor. Wel gaan wij regelmatig naar Bonaire – de nanny is zelfs al een tweede keer mee geweest. Dit was wederom een succes en het ticket voor de derde keer is al geboekt!”

Hoeveel uur werkte de nanny op een dag?

“De nanny liep eigenlijk gewoon mee met ons gezin en we hebben niet echt naar de uren gekeken. Wel hebben we van te voren met haar een afspraak gemaakt i.v.m. de betaling, wat eigenlijk heel goed en vlot liep.”

Wat waren de taken van de nanny gedurende de vakantie?

“De nanny heeft er echt voor gezorgd dat wij naast een druk gezin en eigen zaak ook echt een vakantiegevoel hadden. Voorbeelden zijn dat ze onze baby lekker in bedje ging leggen als ze moe was zodat wij nog wat langer bij het ontbijt, lunch of de borrel konden blijven zitten. Ze paste op en legde de kindjes op bed als wij een avondje uit eten wilden. En ging lekker met ons zoontje zwemmen als wij nog wat moesten werken. Met de een spelen zodat we wat quality time hadden met de ander… En een ochtendje uitslapen is toch ook wel heel fijn op vakantie na toch een heftige periode met een new born.”

Heeft het gezin genoeg privacy gedurende de vakantie met een nanny erbij?

“Zeker weten. Nu vonden wij het heel gezellig dat zij erbij zat als de kindjes op bed lagen, maar zij wist ook heel goed ons de privacy te geven als wij met vrienden samen zaten.”

De meest gestelde vraag is: wil je dan niet liever zelf tijd met de kinderen spenderen?

“Die vraag begrijp ik wel, maar wij hebben eigenlijk heel veel tijd zelf met de kinderen doorgebracht tijdens de reis. De extra handjes erbij maken gewoon zo’n verschil op vakantie. Ook voor ons zoontje was het heel leuk dat wij extra tijd voor hem hadden terwijl de nanny op ons dochtertje van 4 maanden paste. Of andersom… maar ook de quality time met mijn man vind ik persoonlijk belangrijk in een relatie en die hadden wij ook meer door het meenemen van een nanny.”

Had je al een keer een nanny meegenomen op vakantie?

“Nee, het was de eerste keer. Wij hebben ook geen nanny of au pair thuis.”

Beetje een retorische vraag, maar zou je een vakantienanny aanraden aan andere families?

“Zeker weten!! Als je de mogelijkheid hebt en de rust hebt dat iemand anders op je kindje past zou ik het iedereen aanraden. Dan heb je zelf als ouder ook weer een vakantie en ben je veel meer opgeladen om weer een meer relaxte ouder te kunnen zijn.”

Hulp nodig?