Laat Sint-Maarten weer dansen na orkaan Irma

Onze Nannies zitten overal, soms ook op gevaarlijke plekken. Jeanne begint een inzamelingsactie voor Sint-Maarten.

Na een militaire vlucht via Curaçao stond nanny Jeanne van Beek eindelijk weer op veilige en vertrouwde grond. Orkaan Irma had voor momenten in doodsangst gezorgd op het tropische eiland Sint-Maarten, waar Jeanne voor een stage naartoe was gereisd. Maar deze verschrikkelijke orkaan gooide roet in het eten. De geplande drie maanden op Sint-Maarten werden er uiteindelijk maar één. Maar Jeanne laat het er niet bij zitten en is een inzamelingsactie voor het National Institute of Arts gestar

De orkaan

‘Ik zat tijdens de storm bij een vriendin in huis, omdat mijn eigen appartement aan het strand lag’, vertelt Jeanne. ‘Ik stond doodsangsten uit en stond echt in de overlevingsmodus. We zaten in de woonkamer, maar als die niet meer leefbaar zou worden, zouden we achter de douche in de badkamer gaan zitten. Het stevigste gedeelte van het huis’. Het eerste deel van de storm, voordat het windstille oog van Irma boven het eiland lag, duurde zo’n twee uur. Maar het tweede, drie uur durende deel zorgde pas voor de meeste schade. De volgende dag was Jeanne blij dat ze bij haar vriendin was: ’Mijn appartement was helemaal plat. Als ik daar had gezeten, had ik het waarschijnlijk niet na kunnen vertellen.’

Benefietactie

Jeanne liep stage bij het National Institute of Arts op Sint-Maarten om jongeren klaar te stomen voor dansaudities in Amsterdam en gaf daarnaast dansles op verschillende middelbare scholen. ‘Orkaan of niet, er was eigenlijk al niet genoeg geld bij het National Institute of Arts.’ Daarom besloot ze met haar begeleider Percy Kruythoff van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten na orkaan Irma een actie te starten om zoveel mogelijk kinderen na de wederopbouw aan het dansen te krijgen. ‘De jongeren op Sint-Maarten zijn zo enthousiast dat ik makkelijk uren achter elkaar dansles kon geven’, vervolgt Jeanne. ‘Daar kreeg ik ook een enorme energie van’.

Het opzetten van een dansschool op Sint-Maarten heeft nu natuurlijk geen prioriteit, maar na de wederopbouw wil Jeanne met het opgehaalde geld ervoor zorgen dat het National Institute of Arts hersteld kan worden en er weer docenten ingehuurd kunnen worden. ‘Het beton van het gebouw staat nog, maar de ramen zijn stuk en er is waterschade. We willen zoveel mogelijk geld ophalen om kinderen weer te laten dansen.’ Op 14 oktober wordt er een actiedag georganiseerd met verschillende workshops, maar je kunt nu al je steentje bijdragen. Niet alleen aan de fysieke, maar ook aan de mentale wederopbouw van Sint-Maarten door te zorgen dat de jongeren weer met veel plezier dansles volgen en deze verschrikkelijke orkaan hopelijk een beetje vergeten.

Via deze link kun je meer informatie over de actie en het rekeningnummer van de organisatie vinden. Wij zijn uiteraard erg trots op onze nanny en roepen daarom zoveel mogelijk mensen op om deze actie te steunen!

Hulp nodig?